Hoe ontstaat COPD?

De chronische ontsteking aan de luchtwegen die als COPD bekendstaat kan het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden en op diverse manieren beperken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het niet kunnen beoefenen van bepaalde sporten. Maar hoe ontstaat COPD eigenlijk?

Roken is een belangrijke oorzaak

In veel gevallen ontstaat COPD doordat mensen langdurig sigaretten hebben gerookt. Bedenk overigens dat meeroken ook erg ongezond is en de nodige gezondheidsklachten kan opleveren. Ga dus niet in een rookruimte staan en sta het niet toe dat wanneer er visite bij je thuis op bezoek komt er binnenshuis wordt gerookt.

Wanneer de diagnose COPD wordt gesteld, zal een dokter vaak direct adviseren om zo snel mogelijk te stoppen met het roken. De klachten kunnen door het roken namelijk verergeren en er daarnaast voor zorgen dat de ziekte zich sneller ontwikkelt.

Erfelijkheid

Soms kan het voor komen dat een erfelijke ziekte de oorzaak achter het ontstaan van COPD is. Het betreft in dat geval ziektes die betrekking hebben op de luchtwegen waardoor er beschadigingen aan de longen optreden en dat keer op keer opnieuw gebeurd.

Beroepsomstandigheden

Een oorzaak die bij veel mensen minder bekend is, ligt in het beroep dat iemand met COPD heeft uitgevoerd en/of nog steeds uitvoert. Wanneer je namelijk tijdens je werk langdurig bent blootgesteld aan bepaalde stoffen of kleine stofdeeltjes, dan kan het op de duur zo zijn dat je COPD kunt krijgen. Voor wat betreft de stoffen kun je onder andere denken aan uitlaatgassen en asbest. Maar vergeet ook niet het eerder genoemde meeroken met collega’s waar je in de pauze bijvoorbeeld samen mee aan tafel zit.

Wat kun je doen bij de diagnose COPD?

Hoewel het natuurlijk goed is om te weten wat de oorzaken van COPD kunnen zijn, is het ook goed om te weten wat je zoal kunt doen als je de chronische ontsteking aan de luchtwegen eenmaal hebt. In principe zijn er meerdere manieren om de ziekte zo goed mogelijk te controleren, waardoor je er in het dagelijks leven zo min mogelijk last van zult krijgen.

Zo heeft de behandelend arts een aantal hulpmiddelen tot zijn beschikking waardoor hij nauwgezet kan bijhouden welke effecten zijn behandeling heeft op de mate waarin zijn patiënt de klachten onder controle heeft. Een bekend hulpmiddel is de NHG-standaard COPD. Dit hulpmiddel is overigens enige tijd geleden nog herzien. Hulpmiddelen worden dus ook doorontwikkeld, wat een betere behandeling van de patiënt mogelijk maakt.

Een hulpmiddel dat ook vaak wordt gebruikt is een spirometrie. Een spirometrie, ook wel een longfunctieonderzoek genoemd, geeft inzicht in het functioneren van de longen en daarmee in het effect van de ingezette behandeling.

Naast het gebruik van hulpmiddelen zal een arts vaak ook nog een aantal maatregelen adviseren die je in het dagelijks leven kunt hanteren. Deze maatregelen kunnen variëren van goede voeding tot het tegengaan van een te hoog vochtgehalte in je woning. Een te hoog vochtgehalte kun je op allerlei manier terugdringen, onder andere met behulp van isolatiemaatregelen, zoals kruipruimte isolatie. Kortom, er is gelukkig het nodige mogelijk om de klachten van COPD zo goed mogelijk te blijven beheersen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *