Zorgverzekering afsluiten: waar moet je op letten?

Je kunt maar één keer per jaar van zorgverzekering wisselen. Belangrijk dat je een goede keuze maakt dus. Maar… waar moet je allemaal op letten bij het uitkiezen van een nieuwe zorgverzekering?

Natura, restitutie of budget

Als eerste: de basisverzekering. Die is voor iedereen in Nederland verplicht. Wat er gedekt wordt vanuit de basisverzekering is wettelijk vastgesteld en dus bij elke zorgverzekeraar gelijk. Je kunt wel kiezen uit drie verschillende basisverzekeringen: natura, restitutie en budget. Natura is de meest gekozen verzekering, hiermee kun je terecht bij alle zorgverleners waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft gesloten. Je hebt hiermee een ruime keuze. Wil je een vrije zorgkeuze? Kies dan voor de restitutieverzekering. Hiermee kun je bij alle zorgverleners terecht. Kies je voor budget, dan heb je een beperkte keuze. Net zoals bij natura kun je terecht bij de zorgverleners waar een contract mee is gesloten, alleen is het aantal contracten beperkter. Meestal is de restitutieverzekering het duurst en de budgetverzekering het goedkoopst, maar dit is niet altijd het geval. Het kan zelfs zo zijn dat restitutie bij de ene verzekeraar goedkoper is dan budget bij een andere verzekeraar. Zorgverzekeringen vergelijken is dus zeker aan te raden.

Eigen risico verhogen of niet?

Het verplichte eigen risico in 2016 is € 385,-. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen, voordat de zorgverzekeraar de medische kosten vergoedt. Je kunt dit eigen risico vrijwillig verhogen tot en met € 885,-. Bij de meeste zorgverzekeraars kan dit in stappen van € 100,-. In ruil voor een hoger eigen risico, krijg je korting op de premie. Dit kan voordelig zijn als je niet verwacht je eigen risico aan te breken én je genoeg (spaar)geld hebt om die € 885,- te betalen als dat onverwachts toch nodig is. Wel handig om te weten: het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering – dus niet voor de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering.

Aanvullende verzekering

Niet alle zorgkosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt er daarom voor kiezen om hier bovenop nog een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kan verstandig zijn als je bijvoorbeeld vaak gebruikmaakt van fysiotherapie of als je medische zorg in het buitenland vergoed wilt hebben. Het hangt dus geheel af van jouw persoonlijke situatie. Bedenk altijd hoeveel zorg je verwacht nodig te hebben. En hou er rekening mee dat de dekking van de aanvullende verzekering wél verschilt per zorgverzekeraar.

Tandartsverzekering niet altijd nodig

Tandartskosten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn veel mensen die hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Heb je nooit problemen met je gebit en ga je alleen voor controle 1 á 2 keer per jaar naar de tandarts? Dan is het goedkoper om geen tandartsverzekering af te sluiten. Een controle mag namelijk maximaal €20,08 kosten, terwijl je voor een tandartsverzekering al snel € 10,- per maand betaalt. Ga je wel regelmatig naar de tandarts en is het voor jou wel voordeliger om een tandartsverzekering af te sluiten? Kijk dan bij het afsluiten goed naar de dekking. Met een tandartsverzekering ben je vaak tot een bepaald bedrag gedekt, de kosten daarboven moet je dan alsnog zelf bepalen. Ook wordt er soms maar een deel van de kosten (vaak 75%) vergoed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *